Sjamanisme

Wat is sjamanisme?

Sjamanisme is een duizenden jaren oude en beproefde methode om genezing tot stand te brengen. Genezing tussen lichaam en geest, tussen mens en natuur, tussen mensen onderling en genezing tussen de mens en zijn spirituele bron. Een wezenlijk kenmerk van het sjamanisme is dat het erkent dat alles wat bestaat leeft, dat alles en iedereen een ziel heeft. Sjamanisme komt uit de tijd van de natuurvolkeren, waarvan er nog maar weinig op aarde zijn.

                                               

                                                                            Petroglyph Parowan Gap Arizona V.S.

De sjamaan of medicijnman- of vrouw, was naast het opperhoofd, of clanhoofd de belangrijkste figuur in de stam. Deze persoon kon vaak genezen – met behulp van trancetechnieken en het innemen van kruiden -, was o.a. astroloog en een belangrijk raadgever voor de leider.

Binnen het sjamanisme staan de verbindingen met de natuur en de ons omringende wereld centraal. Hoe is jouw rol als mens binnen het grotere geheel; wij zijn allen een in een immens universum. Hoe beleef je de seizoenen: hoe ver zijn je ogen geopend om werkelijk te kunnen zien wat belangrijk is; de natuur vertelt het je allemaal.

Aan de hand van het medicijnwiel waarin ook de 4 seizoenen te zien zijn, de 4 windstreken, de bijbehorende krachtdieren, de planten, de stenen, de bomen, de archetypen, laat ik je een wereld zien die boven alles uitstijgt en toch zo verbonden is met onszelf, met Moeder Aarde en Vader Zon, met Great Spirit of De Bron.

Dit kan op diverse manieren.