De vrouwencirkel

Wat is dit precies?

In de oude stamtijden; als de mannen op jacht waren en daardoor vaak heel lang van huis, waren de vrouwen op zichzelf en elkaar aangewezen. Ze kwamen dan regelmatig bij elkaar, bespraken problemen en nieuwtjes, verdeelden de taken en als daar de tijd voor was bv met de bepaalde maanstanden, geboortes etc. werd er samen gevierd. Ook als de vrouwen in hun ‘maantijd’ waren ( vaak menstrueerden een aantal vrouwen tegelijkertijd ) dan trokken zij zich terug in een speciale tent ( de rode tent) om samen hun reinigingsproces te doorstaan.

Meisjes ( en ook jongens ) werden al jong geleerd welke taken er binnen de groep voor hen waren weggelegd en werden ook met speciale ceremoniën voorbereid op belangrijke fasen in hun leven, zoals adolescentie, huwelijk, seksualiteit etc. Deze voorbereidingen zijn helaas verdwenen in onze cultuur. Dit brengt vaak verwarring met zich mee, als je niet weet hoe je je dient te gedragen.

De vrouwencirkel is bedoeld om ons vrouw-zijn te ervaren in al haar aspecten en ons gedragen te voelen in een zusterschap. Samen delen, samen vieren, samen ervaren, je veilig voelen in een groep verwanten, zonder oordeel of afwijzing. In eerste instantie wil ik deze cirkel organiseren in harmonie met de seizoenen; die corresponderen met de fasen in ons leven. Mocht hier meer belangstelling voor komen, dan is het mogelijk volle- of nieuwe maan cirkels te organiseren.

De cirkel wordt gevierd bij het labyrint; als metafoor voor ons levenspad en met het medicijnwiel als metafoor voor de 4 seizoenen en fasen in ons leven.

 

art: onbekend

 

Duur: 4 uur ( afhankelijk van de groepsgrootte ) Aantal deelnemers: max. 20 I.v.m. de parkeerruimte graag samen reizen. Kosten: ieder brengt iets te eten en te drinken mee om te delen ( denk aan de vegetariers ) en 5 euro voor het hout van het vuur.

Vooraf aanmelden. Tijden kunnen verschillen. Zie hiervoor de agenda.

Wat breng je mee: je ideeën, je verlangens, je vreugde en verdriet, je gedichten of verhalen, je kwaliteiten en talenten om te delen in de groep.

Sinds 2-4-2016 is het labyrint vervangen door een spiraal, een vortex. Vanwege onze aangelegde beukenhaag moest het verdwijnen. Dit gaf mij de gelegenheid na te denken over vervanging. Dit werd dus de spiraal naar binnen en naar buiten, de vortex.

Wat is een vortex?

Een Vortex is eigenlijk een werveling van energie. Een tornado is in zekere zin ook een vortex. Maar de vortexen die hier bedoeld worden, zijn multidimensionaal. Dat wil zeggen dat het een energiestroom betreft tussen diverse dimensies.

De oude krachtplaatsen hadden altijd een vortex, vaak een natuurlijke vortex (de Aarde kent er vele), maar wel één die door de priesters geactiveerd of onderhouden werd. ( uit: Lichtwerktechnieken)